Vijftien veelbelovende pilotprojecten van start in programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof


Een mooie selectie van pilots met verschillende type initiatiefnemers en uiteenlopende veelbelovende ideeën, zo omschrijft de selectiecommissie van het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) de gekozen pilots.

Vijftien geselecteerde pilots zijn begin november 2018 gestart met de uitvoering van hun plannen om de toepassing van recyclaat van huishoudelijk kunststof verpakkingsafval in producten en verpakkingen te vergroten.

Het programma KVG stimuleert innovatie en inkoop van gerecycled kunststof om de vraag naar kunststof recyclaat te doen toenemen en de kunststofketen, zowel qua grondstoffen als economisch, verder te sluiten. Rijkswaterstaat en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, samen met de partners MVO Nederland en Polymer Science Park, bieden de pilotprojecten vanuit het programma inhoudelijke begeleiding en financiële middelen om de plannen te realiseren. Het programma wordt gefinancierd door Stichting Afvalfonds.

De pilots

De gestarte pilotprojecten zijn:

 1. Lobbes en HEMA; het vinden van een geschikte granulaatstroom of het opzetten van een schone stroom kunststofafval voor productie van gerecycled kunststof speelgoed.
 2. VanPlestik; het inzetten van huishoudelijk kunststof verpakkingsafval als grondstof voor grootschalig 3D printen.
 3. AVK Plastics BV, Attero BV en Prodin BV; het toepasbaar maken van de mixstroom uit huishoudelijk kunststof verpakkingsafval voor hoogwaardigere transport logistieke toepassingen.
 4. Royal Lemkes en Van Dijk Flora; middels een marktconsultatie voor één of meerdere verpakkingsmaterialen voor sierteelt, alternatieven ontwikkelen die geheel of grotendeels zijn gemaakt van gerecycled huishoudelijk kunststof verpakkingsafval.
 5. Midwaste en Zweva Engineering; het ontwikkelen van een geschikt materiaal uit de mixstroom kunststof voor toepassing in rotatiegieten.
 6. Circulus-Berkel BV en Rova; toepassing van kunststof recyclaat in straatkolken.
 7. NS Stations B.V.; het vinden van een efficiënte methode om laagwaardig afval te selecteren en te verwerken tot grondstof voor herbruikbare to-go koffiebeker.
 8. VSH Fittings B.V. en Promatrix B.V.; toepassen van kunststofrecyclaat in beschermkappen voor check ringen van press fittingen voor water- en gasleidingen.
 9. Veolia Polymeres NL B.V., Veolia Recycling Nederland B.V. en Aufderhaar Kunststof Recycling B.V.; het ontgeuren van recyclaat en het optimaliseren van het inkoopproces om op maat gemaakt en kwalitatief (beter) recyclaat aan te bieden.
 10. Vierdaagsefeesten Nijmegen; het ontwikkelen van een circulair systeem voor softcups waarbij ook andere disposables kunnen aansluiten. En het ontwikkelen van signing gemaakt van een mix van post consumer recyclaat en eigen afval.
 11. De Groot Vroomshoop, Wavin, RPP, Veolia Polymers en Attero; het ontwikkelen van een infiltratiefundering welke voldoet aan de gestelde eisen én is geproduceerd van ten minste 80% kunststofrecyclaat.
 12. Save Plastics en Plastic Fantastic Coöperatie UA; het produceren van constructie-elementen uit post-consumer kunststof verpakkingsafval.
 13. Searious Business; het testen en toepassen van een nieuw monolaags verpakkingsontwerp en materiaalselectie voor een 100% recycleerbare drink pouch op basis van r-PET.
 14. Sustonable, Dekker Zevenhuizen BV, SUEZ Polymers BV, de Modulefabriek BV en Mapei Nederland BV; toepassen van composiet steen materiaal van gerecycled PET en kwarts voor prefab douche/wc module en prefab wanden voor badkamers.
 15. Upp! UpCycling Plastic BV; construeren van een vangrailconstructie (met geleiderail) met minimaal staal en maximaal gerecycled kunststof verpakkingsafval.

Selectie en beoordeling

De onafhankelijke selectiecommissie heeft in oktober 2018 veertig inschrijvingen beoordeeld. De selectiecommissie weerspiegelt de gehele inkoop- en innovatiescope van het programma KVG en velt een integraal oordeel over de inschrijvingen. De leden van de selectiecommissie zijn: Bart Vos (Professor Inkoop, Tilburg University), Dick Zwaveling (Kunststofverpakkingsketen), Ton Bastein (Senior Scientist Circular Economy and Resource Efficiency, TNO) en Jelmer Vierstra (Senior Program Leader Circular Economy, Natuur & Milieu).

De vijftien geselecteerde pilotprojecten scoorden op basis van de volgende beoordelingscriteria het beste:
a)  De mate waarin het plan bijdraagt (dan wel kan bijdragen) aan het stimuleren van toepassing van recyclaat van kunststof verpakkingsafval van Nederlandse huishoudens in producten of verpakkingen;
b)  De mate waarin de resultaten op termijn opschaalbaar zijn;
c)  De mate waarin de plannen een vernieuwend karakter hebben;
d)  De mate waarin diverse stakeholders, zoals ketenpartners, betrokken worden bij de uitvoering van de activiteiten.

Kennis en resultaten

Met de kennis en resultaten uit de pilots wil het programma KVG organisaties inspireren én activeren om ook aan de slag te gaan met gerecycled kunststof. De ontwikkelde kennis en (tussentijdse) resultaten worden gepubliceerd op www.kunststofhergebruiken.nl